A picture of a man with a gold medal around his neck during a medal ceremony

Marc Evers stands on the poidum after winnin gold in the men's 100m backstroke S14 at the London 2012 Paralympic Games.

ⒸGetty Images
By IPC

Op de slotdag van het IPC EK Zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion heeft Lisette Teunissen haar felbegeerde titel te pakken. Na vier zilveren medailles was het nu het Wilhelmus dat voor de Rotterdamse in het zwemstadion klonk. Het voelde voor Teunissen dan ook als een bevrijding om de 50 meter rugslag S4 winnend af te sluiten: “Ik ben super blij. Na vier keer zilver eindelijk goud op míjn afstand. Dat is waar ik voor kwam en ik heb gedaan wat ik moest doen. Fantastisch!” Teunissen versloeg in de finale haar Oekraïense rivales Maryna Verbova (zilver) en Mariia Lafina (brons). Met een tijd van 51.91 seconden was zij ruim sneller dan haar concurrentes.

Naast Teunissen wist goudhaantje Marc “the Shark” Evers zijn derde titel te pakken tijdens het EK in Eindhoven. Na de 100 meter rugslag en de 100 meter schoolslag, wist hij -in een wereldrecord- ook de 200 meter wisselslag S14 op zijn naam te schrijven. De Hillegommer gaf alles op zijn slotafstand van dit toernooi: “Ik ben kapot. Ik ging zo vreselijk stuk. Vooraf voelde ik me zo goed dat ik voelde dat ik een wereldrecord kon gaan zwemmen, maar ik moest er diep voor gaan. Ik dacht als ik niet doorzet, red ik het niet. Ik ben zo blij dat het gelukt is. Geweldig!” Evers scherpte in de finale zijn eigen wereldrecord met vijf honderdsten aan tot 2:11.87, waarmee hij de Britten Jack Thomas (tweede) en Craig Harris (derde) ruim te snel af was.

Op de slotdag van de Europese Kampioenschappen Zwemmen voor gehandicapten werd de medailleoogst voor de Nederlanders nog groter. Summer Mortimer wist in de finale van de 100 meter vrijeslag S10 een zilveren medaille aan haar palmares toe te voegen. In de finale moest ze haar concurrente Elodie Lorandi nipt voorlaten. De tijd van de Franse (1:01.05) was slechts dertien honderdsten sneller dan die van Mortimer. De Poolse Oliwia Jablonska completeerde het podium.

Ook Marlou van der Kulk en Michael Schoenmaker wisten voor Nederland zilveren medailles binnen te slepen. Schoenmaker legde het op de 50 meter schoolslag S3 af tegen de Spanjaard Miguel Luque. De Brabander kwam met een tijd van 51.98 1.44 seconden te kort voor het goud. De Griek Vasilis Tsagkaris completeerde het podium met een tijd van 52.71. De 20-jarige zwemster uit Huizen, Marlou van der Kulk, wist in de finale 200 meter wisselslag S14 beslag te leggen op de tweede plaats. Zij werd verslagen door de Spaanse Michelle Alonso Morales die een wereldrecord zwom. Nicole Lough completeerde het drietal met een bronzen medaille.

Het EK is op zondag met een feestelijke sluitingsceremonie gesloten. Het Internationaal Paralympisch Comité complimenteerde de KNZB voor een voortreffelijke organisatie van het evenement. Op het EK werden in totaal 25 wereldrecords en 45 Europese records verbroken. Van de 37 landen veroverde 29 van hen eremetaal. Oekraïne eindigde als eerste in het medailleklassement met 94 medailles waarvan 37 gouden, 29 zilveren en 28 bronzen medailles. Nederland stelde met 9 gouden medailles, 11 zilveren en 5 bronzen een zesde plaats in dit klassement veilig. Een prachtig aantal van 25 medailles was hen deel.