Chantalle Zijderveld verrast met Europese titel en record

06 Aug 2014
Imagen
A Dutch swimmers celebrates winning gold at the 2014 IPC Swimming European Championships

Chantalle Zijderveld, just 13-years-old, won gold in the women's 100m breaststroke SB9 in a new European record time for the Netherlands at Eindhoven 2014.

ⒸKees-Jan van Overbeeke
By KNZB

“Het ging super. Ik heb mijn eigen race gezwommen, op niemand gelet en dan komt er zoiets moois uit. Ik ben er echt heel blij mee.”

Op de derde dag van het IPC EK Zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, hebben de Nederlandse zwemmers laten zien over buitengewoon veel talent te beschikken. Het was de 13-jarige Chantalle Zijderveld die met een Europees record op de 100 meter rugslag vriend en vijand, maar vooral zichzelf verbaasde met haar eerste Europese titel. Met een tijd van 1:17.39 was ze de Oekraïense Khrystyna Yurchenko 1.93 seconden te snel af en bleef ze ook Nina Ryabova -die als derde eindigde- voor. Marije Oosterhuis eindigde in dezelfde finale als zesde.

Zijderveld: “Het ging super. Ik heb mijn eigen race gezwommen, op niemand gelet en dan komt er zoiets moois uit. Ik ben er echt heel blij mee.” Op de vraag of ze een Europees record verwacht had antwoordde ze: “Ik ging er wel voor, maar ik had nooit gedacht dat ik deze tijd zou zwemmen.”

Lisette Teunissen pakte voor de derde dag op rij een zilveren medaille. Op de 200 meter vrije slag S4 moest ze haar rivale Arjola Trimi voor zich laten. Eerder deze week was de Italiaanse de Nederlandse al te snel af op de 50 en 100 meter vrije slag. Teunissen bleef bronzen medaillewinnares Mariia Lafina uit Oekraïne ruim voor.

Marc Evers veroverde de Europese titel op de 100 meter schoolslag S14. Het was zijn tweede gouden medaille tijdens de wedstrijden in Eindhoven. Marc the Shark bleef in de finale de beide Britten Scott Quin en Aaron Moores respectievelijk 0.84 en 2.54 seconden voor.

In de daarop volgende wedstrijd was het de Nederlandse Magda Toeters die op dezelfde afstand Nederland het tweede zilver van de dag bezorgde. Toeters moest in de finale Michelle Alonso Morales uit Spanje voorlaten die het wereldrecord met ruim een seconde verbeterde. De Spaanse was al wereldrecordhoudster sinds London 2012 en hield naast Toeters ook de Britse Nicole Lough achter zich, die het podium completeerde. Het was de Nederlandse Marlou van der Kulk die het eremetaal uiteindelijk miste als vierde.

Lisa den Braber en Romy Pantsers, dinsdag nog goed voor een zilveren en een bronzen medaille, zwommen in de laatste finale van de dag. In de finale van de 200 meter wisselslag S8 eindigde Den Braber als vierde. Pantsers tikte als vijfde aan, maar werd direct na de race gediskwalificeerd.

In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion werden op woensdag drie wereldrecords en twee Europese records aangescherpt. Oekraïne leidt nog altijd de medaillespiegel, voor Groot-Brittannië en Rusland. Nederland vinden we met 4 gouden, 7 zilveren en een bronzen medaille terug op plaats zeven.

Morgen staat er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion weer mooie topsport op het programma. Het IPC EK Zwemmen vindt van 4 tot en met 10 augustus plaats in Eindhoven. Dagelijks starten de ochtendsessies om 9.00 uur en middagsessie om 17.00 uur.