Dag 1 IPC EK Zwemmen 2014 Eindhoven

Host nation the Netherlands won four medals on the first day of the IPC Swimming European Championships in Eindhoven, but Ukraine lead the way winning six titles. 04 Aug 2014
Imagen
A picture of a man with a gold medal around his neck during a medal ceremony

Marc Evers stands on the poidum after winnin gold in the men's 100m backstroke S14 at the London 2012 Paralympic Games.

ⒸGetty Images
By IPC

Op een drukke eerste dag met 24 finales, vijf wereldrecords, een evenaring van een wereldrecord en 6 Europese records is het EK in Eindhoven vandaag van start gegaan.

Met een sensationeel wereldrecord en het veroveren van de Europese titel op de 100m rugslag S14, heeft de Nederlander Marc Evers het thuispubliek in Eindhoven een spetterende start bezorgt van het IPC EK Zwemmen in Eindhoven.

Op een drukke eerste dag met 24 finales, vijf wereldrecords, een evenaring van een wereldrecord en 6 Europese records is het EK in Eindhoven vandaag van start gegaan. Met een openingsceremonie, waarbij een brass band acte de présence gaf, er een eervolle vlaggenparade plaatsvond van de 37 aanwezige landen en met een moment van stilte werd stilgestaan bij de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne, werd het IPC EK Zwemmen officieel geopend.

Na de eerste dag, waarbij Oekraïne de medaillespiegel leidt, gaf Paralympisch kampioen Marc Evers zijn visitekaartje af. Met een tijd van 1:00.44 haalde hij een halve seconde van het wereldrecord, wat hij op dat moment zelf al in handen had.

Het Britse duo Jack Thomas (1:03.44) en Aaron Moores (1:03.50), namen respectievelijk het zilver en brons mee naar huis.

Meer Nederlands succes kwam van Summer Mortimer die de vrouwen 5o meter vrije slag in een Europees record wist te winnen. In een tijd van 28.12 wist zij de Russische Nina Ryabova (28.56) en de Franse voormalig Europees recordhouder Elodie Lorandi (28.64) van zich af wist te houden.

Het tweede wereldrecord van de dag viel ten deel aan de Rus Alexander Makarov (2:02.14) op de 100 meter vrijeslag S2. Het record wat al 17 jaar ongewijzigd was, wist hij met 1.57 seconden te verbreken. Het zilver en brons gingen naar Serhii Palamarchuk (Oekraïne) en Dmitrii Kokarev (Rusland).

Makarov’s landgenoot en tweevoudig Paralympisch medaillewinnaar Dmitry Grigorev verbeterde het Europese record bij de mannen op 50 meter vrije slag, waarna de Oekraïner en tweevoudig Paralympisch kampioen Oleksii Fedyna het wereldrecord op de 100 meter schoolslag SB12 aanscherpte.

Zo regende het wereld- en Europese records in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Ook de Nederlandse Marlou van der Kulk kwam in actie, maar kon als snelste in de series niet het goud naar zich toetrekken. In de klasse S14 op de 100 meter rugslag moest ze de Russische Valeriia Shabalina voor zich laten, maar behaalde wel het zilver vóór de Britse Jessica-Jane Applegate die derde werd.

Aan het einde van de avond was er opnieuw Nederlands medaille succes. Lisette Teunissen behaalde op de 100 meter vrije slag S4 een zilveren medaille achter de Italiaanse Trimi Arjola en vóór de Oekraïense Olga Sviderska.

Na de eerste dag leidt Oekraïne de dans om de medailles met 15 gewonnen plakken, waarvan zes gouden. Nederland vinden we terug op een vijfde plaats met 2 gouden en 2 zilveren medailles.

Morgen staat er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion weer mooie topsport op het programma. Het IPC EK Zwemmen vindt van 4 tot en met 10 augustus plaats in Eindhoven. Dagelijks starten de ochtendsessies om 9.00 uur en middagsessie om 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.eindhoven2014.com.