Nederland vier medailles rijker op dag 2 van het IPC EK Zwemmen in Eindhoven

Op de tweede dag van het IPC EK Zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, heeft Nederland haar medailleoogst uitgebreid met drie zilveren en één bronzen medaille. 05 Aug 2014
A Dutch swimmer after winning a medal at the 2014 IPC Swimming European Championships.

Romy Pantsers won silver in the women's 400m freestyle S8 at the 2014 IPC Swimming European Championships

ⒸKees-Jan Van Overbeeke
By KNZB

Op de tweede dag van het IPC EK Zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, heeft Nederland haar medailleoogst uitgebreid met drie zilveren en één bronzen medaille. Zes Nederlanders kwamen tijdens de finales in actie in Eindhoven, waarmee het voor de equipe van Mark Faber een relatief rustige dag was.

In de ochtend wisten Lisa den Braber en Romy Pantsers het podium direct kleur te geven. Met respectievelijk een tweede en derde plaats op de vrouwen 400 meter vrije slag (S8) veroverde zei de eerste medailles voor Nederland. In de finale moesten de Nederlandse vrouwen alleen de Deense Amalie Vinther voorlaten.

De 14e jarige Sterre Veerman verbaasde zichzelf door op de 100 meter rugslag S13 het zilver te veroveren. Het EK in Eindhoven is het eerste grote internationale toernooi waar het jonge talent uit de ploeg van Mark Faber aan meedoet. Met een tijd van 1:13.84 hoefde zij alleen de houdster van het wereldrecord Anna Krivshina uit Rusland voor te laten. De Russische zwom een sterke tijd: 1:08.47. Het podium werd gecompleteerd met de Slovaakse Karina Petrikovicova (1:17.13).

Ook Lisette Teunissen wist met een tweede plaats op de 50 meter vrije slag S4 naar behoren te presteren. De Italiaanse Arjola Trimi was met 44.11 ruim twee seconden sneller dan de 28e jarige geboren Rotterdamse. Olga Sviderska veroverde het brons.

Chantal Molenkamp (8e op de dames 100 meter vlinderslag S10) en Michael Schoenmaker (5e op de 50 meter vrije slag) wisten het podium helaas niet te behalen.

Bondscoach Mark Faber was desalniettemin tevreden: “Na de eerste twee dagen presteren we naar verwachting. We weten uit welke hoek de concurrentie komt en de medailleoogst is goed. Ik vind het mooi om te zien dat de ‘jonkies’ zoals Sterrre het goed doen. Naast de vertrouwde gezichten belooft dat veel goeds voor de rest van het EK.”

Morgen staat er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion weer mooie topsport op het programma. Het IPC EK Zwemmen vindt van 4 tot en met 10 augustus plaats in Eindhoven. Dagelijks starten de ochtendsessies om 9.00 uur en middagsessie om 17.00 uur.