Simon Boer brengt Nederlanders in extase

19-jarige pakt Europese titel op 200 meter schoolsla 08 Aug 2014
Imagen
Dutch swimmer Simon Boer racing at the 2014 IPC Swimming European Championships

Simon Boer became men's 100m backstroke SB7 European champion at the 2014 IPC Swimming European Championships in Eindhoven, the Netherlands.

ⒸKees-Jan van Overbeeke
By IPC

“Ik ben enorm blij met de Europese titel, maar ben al een paar dagen niet helemaal fit. Ik heb last van misselijkheid en moet veel overgeven.

Op de vijfde dag van het IPC EK Zwemmen in Eindhoven heeft de 19-jarige Simon Boer de Europese titel op de 200 meter schoolslag S7 veroverd. De jonge Boer woonachtig in ’t Harde versloeg in de finale respectievelijk de Oekraïner Bohdan Hrynenko en de Brit Sascha Kindred, die het podium completeerde.

Boer, die op weg naar Rio 2016 als boegbeeld dient voor de Nederlandse selectie, ging als Europees recordhouder van start en maakte zijn favorietenrol dan ook waar. Met name het tweede gedeelte van zijn race was indrukwekkend. Desondanks was Boer niet tevreden over zijn tijd: “Ik ben enorm blij met de Europese titel, maar ben al een paar dagen niet helemaal fit. Ik heb last van misselijkheid en moet veel overgeven. Daarom liep mijn race niet zoals ik had gehoopt. Desondanks heb ik de knop omgezet en alles gegeven. Uiteindelijk maakt de tijd dan niet uit. Je wordt Europees kampioen en dat voor de ogen van je familie, vrienden en het thuispubliek. Daar ben ik enorm trots op!”

Lisa den Braber was voor de Nederlandse vrouwen wederom succesvol. Zij pakte op de 100 meter schoolslag S7 haar tweede bronzen medaille op dit EK. In de finale moest zij de Oekraïense Oksana Khrul (zilver) en de Russische Ulyana Kuznetsova (goud) voor zich laten. Het was Kuznetsova die haar eigen Europees record aanscherpte tot een tijd van 1:29.54. Den Braber kwam 0.21 seconde tekort voor het zilver.

In de ochtend veroverde Michael Schoenmaker de eerste bronzen medaille van de dag voor Nederland. Op de 200 meter vrijeslag S4 was het de geboren Bredanaar die vlak achter Andrii Derevinskyi (eerste plaats) en Richard Oribe (tweede plaats) finishte in een tijd van 3:12.25. Schoenmaker was niet geheel tevreden: “Ik liet me een beetje opjagen door mijn concurrenten, waardoor ik niet de tijd zwom die ik graag wilde. Misschien had er daarom meer ingezeten. Ik ben desalniettemin blij met een bronzen medaille op het EK in eigen land.”

Morgen staat er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion weer mooie topsport op het programma. Het IPC EK Zwemmen vindt van 4 tot en met 10 augustus plaats in Eindhoven. Dagelijks starten de ochtendsessies om 9.00 uur en middagsessie om 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.eindhoven2014.org.