Succesvolle dag Nederlanders op IPC EK Zwemmen

Olivier van de Voort en Summer Mortimer claimen Europese titels 09 Aug 2014
Imagen
A female swimmer in a race at the 2014 IPC Swimming European Championships.

Summer Mortimer won gold at the 2014 IPC Swimming European Championships.

ⒸKees-Jan van Overbeeke
By IPC

“Het is mijn eerste EK en om dan gelijk een Europese titel op te halen is geweldig. Ik ben heel blij met hoe ik opende, waarna ik gelukkig in de laatste meters mijn concurrent Kardo Ploompipuu voorbleef. Het is super!”

Op de voorlaatste dag van het IPC EK Zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion hebben Olivier van de Voort en Summer Mortimer het publiek in vervoering gebracht. De Fries en de in Canada geboren atlete veroverde in Eindhoven beiden de Europese titel op de 100 meter rugslag S10.

De 16-jarige Van de Voort was gebrand om juist deze titel te veroveren: “Het is mijn eerste EK en om dan gelijk een Europese titel op te halen is geweldig. Ik ben heel blij met hoe ik opende, waarna ik gelukkig in de laatste meters mijn concurrent Kardo Ploompipuu voorbleef. Het is super!” Met een tijd van 1:01.09 was hij slechts vierentwintig honderdste verwijderd van een Europees record en bleef hij de Est Ploompipuu 0.18 seconde voor. Sven Decaesstecker uit België completeerde het podium met een derde plaats.

Voor de meervoudig Paralympisch kampioene Mortimer was het haar tweede Europese titel tijdens de kampioenschappen in Eindhoven. De geboren Canadese met Nederlandse moeder scherpte het Europese record aan tot 1:06.46. Voor Canada heeft ze nog het wereldrecord in handen en bleef daar zes tienden boven. Mortimer: “Het was geen perfecte race maar ik ben heel blij met mijn titel. Ik zwom dan wel een Europees record, maar ik hoop de volgende keer een wereldrecord voor Nederland te mogen zwemmen. Na twee succesvolle afstanden hoop ik morgen op de 100 meter vrije slag ook hoge ogen te gooien, maar ik weet niet hoe ik er voor sta. Ik ga mijn best doen.”

Van de Voort en Mortimer waren niet de enige Nederlandse medaillewinnaars in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Het was Lisette Teunissen die voor de vierde dag op rij een zilveren medaille aan haar eregalerij toe mocht voegen. Op de 150 meter wisselslag S4 zwom de Rotterdamse met een tijd van 3:19.06 naar het zilver en bleef daarmee Olga Sviderska uit Oekraïne voor. Het goud ging naar haar landgenote Mariia Lafina. Teunissen was erg trots: “Als vijfde naar de finale en dan als tweede eindigen. Het voelt als zilver met een goud randje. Ik ben er super blij mee.”

Eerder op de dag was het Romy Pansters die brons in de wacht sleepte op de 100 meter vrije slag S8. De zwemster uit Nuth veroverde haar tweede medaille op het EK. In de finale moest ze haar concurrenten uit respectievelijk Groot-Brittannië en Denemarken, Stephanie Slater (goud) en Amalie Vinther (zilver) voor zich dulden.

Michael Schoenmaker wist zijn tweede bronzen medaille van deze week in de wacht te slepen. In de finale 150 meter wisselslag S4 vergezelde hij de Deen Jonas Larsen (goud) en de Spanjaard Miguel Luque (zilver) op het podium.

Na de zesde dag op het IPC EK Zwemmen leidt Oekraïne het medailleklassement. Met 35 gouden, 26 zilveren en 25 bronzen medailles staat Oekraïne vóór Rusland en Groot-Brittannië. Nederland vinden we met 7 gouden, 8 zilveren en 5 bronzen medailles terug op plaats 5.

Morgen staat er op de laatste dag van het IPC EK Zwemmen het Pieter van den Hoogenband zwemstadion weer mooie topsport op het programma. Het IPC EK Zwemmen vindt van 4 tot en met 10 augustus plaats in Eindhoven. Dagelijks starten de ochtendsessies om 9.00 uur en middagsessie om 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.eindhoven2014.org.