Schoenmaker op tijd in vorm voor EK in eigen land

In april werd Michael Schoenmaker wereldkampioen op de 200m vrijeslag (heren) en haalde bijna zes seconden van zijn tijd die hij zwom tijdens de Paralympische Spelen in 2012. 01 Aug 2014
Imagen
A swimmer clenches his fists in delight after winning gold at London 2012.

The Netherlands' Michael Schoenmaker celebrates winning 50m breastroke gold at London 2012 and has since returned to form over the longer distances.

ⒸGetty
By By Ryan Hills | For the IPC

“Hoewel ik ze het allerbeste wens, heb ik me voorgenomen ze te verslaan.”

Nederlander Michael Schoenmaker neemt het tijdens de Europese Kampioenschappen Zwemmen voor gehandicapten, welke van 4 tot en met 10 augustus plaatsvinden in Eindhoven, op tegen zijn Europese concurrenten. Als wereldkampioen op de 200m vrije slag S4 kijkt hij er naar uit om te strijden in eigen land.

“Het betekent veel voor me om in eigen land te strijden op het EK,” zegt hij. “Ik houd van zwemmen en vind het geweldig om dit te doen voor eigen publiek. Zwemmen in Eindhoven draagt bij om onze sport nationaal in de spotlights te zetten. Natuurlijk hoop ik ook stiekem op een beetje thuisvoordeel.”

De 31-jarige zwemmer noteerde tijdens de Paralympische Spelen in Londen een tijd van 3:12.22 op de 200m vrije slag. Daarmee finishte hij bijna 14 seconden achter de Mexicaanse gouden medaille winnaar Gustavo Sanchez Martinez, als zevende. Destijds was hij succesvoller op de sprintafstanden, waarbij hij op de 50m schoolslag S3 het goud veroverde.

Echter op de 2013 IPC Wereldkampioenschappen zwemmen in Montreal (Canada), veroverde hij het brons op de 200m vrije slag. Destijds versloeg hij de Franse Paralympische zilveren medaillewinnaar David Smetanine. Hij vestigde daarmee zijn terugkeer op het podium waar hij in 2011 tijdens de EK ook stond, maar met een snellere tijd.

In april 2014 noteerde hij een persoonlijk record van 3:06.27. Hij is momenteel ook de op één na snelste op de 100m vrije slag en derde op de 50m schoolslag SB3.

Op het EK in Eindhoven komt Schoenmaker drie van zijn sterkste concurrenten tegen. Naast Smetanine zal ook tweevoudig wereldkampioen Darko Duric uit Slovenië deelnemen evenals de zevenvoudig wereldkampioen Richard Oribe uit Spanje, welke na een blessure in 2013 weer van de partij is.

Duric versloeg Schoenmaker bij het aantikken in Montreal voor het zilver tijdens de 200m vrije slag. Richard Oribe is de bronzen medaillewinnaar van de PS in London.

“Ik ben erg zeker over hoe ik zwem op dit moment. Ik heb hard getraind, ben in vorm, maar dat zijn al mijn collega’s. Het komt op mezelf aan. Ik moet zelf voor de overwinning zorgen, want alleen ik kan invloed uitoefenen op mijn prestaties,” zegt Schoenmaker. “Ik heb veel respect voor mijn collega’s en ik weet dat ze hard gewerkt hebben om te presteren in Eindhoven.”

“Hoewel ik ze het allerbeste wens, heb ik me voorgenomen ze te verslaan.”

Van 4 tot en met 10 augustus strijden bijna 400 atleten uit 37 landen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven.

Kaarten zijn te koop via www.eindhoven2014.org. Ook vindt je daar foto’s van het evenement.

Alle ochtend en avond sessies worden via een livestream getoond op www.paralympicsport.tv en live results.

Live updates worden gepost op www.Facebook.com/IPCSwimming en www.twitter.com/IPCSwimming. Of zoek de hashtag: #Eindhoven2014.