Vele records sneuvelen op vierde dag IPC EK Zwemmen

Nederlanders grijpen naast eremetaal. 07 Aug 2014
Imagen
A picture of three men underwater

Ihar Boki of Belarus competes in the Men’s 100m Freestyle - S13 on the Paralympic Games in London

ⒸGetty Images
By KNZB

Dimitry Bartasinskiy uit Rusland was met een tijd van 4:06.14 de snelste Europeaan ooit op de 400 vrije slag S10. Hij troefde daarmee de Brit Robert Welbourn en de Pool Patryk Karlinski af. Zij behaalde respectievelijk de tweede en derde plaats.

Op de vierde dag van het IPC EK Zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, zijn diverse Europese en Wereldrecords verbroken. In de ochtend was het de Wit Rus Ihar Boki die op de 50 meter vrije slag S13 als eerste een wereldbesttijd verbrak. Met een tijd van 23.21 was hij de Oekraïner Iaroslav Denysenko en de Rus Aleksandr Golintovskii te snel af. ’s Middags vervolgde de recordregen en werden er in vier opeenvolgende finales Europese en Wereldrecords verbeterd.

Het was de Brit Sascha Kindred die op de 200 meter wisselslag S6 die het Europese record bijna een seconde scherper stelde. Direct hierna was het zijn landgenote en supertalent Ellie Simmonds die op dezelfde afstand haar eigen wereldrecord met een paar tienden aanscherpte. Met een tijd van 3:04.07 was ze veel sneller dan Yelyzaveta Mereshko uit Oekraïne en de Russin Anastasia Diodorova die het podium completeerde.

Ook op de 100 meter rugslag S2 verbraken zowel de mannen als vrouwen het wereldrecord. Het waren de Rus Dmitrii Kokarev (2:07.63) en de Oekraïense Ganna Ielisavetska (2:16.31) die zowel met het goud als een nieuwe wereldbesttijd hun finales kleur gaven.

Dimitry Bartasinskiy uit Rusland was met een tijd van 4:06.14 de snelste Europeaan ooit op de 400 vrije slag S10. Hij troefde daarmee de Brit Robert Welbourn en de Pool Patryk Karlinski af. Zij behaalde respectievelijk de tweede en derde plaats.

Het was voor het eerst tijdens het EK Zwemmen in Eindhoven dat de Nederlandse equipe geen medailles in de wacht wist te slepen. Vijf Nederlanders zwommen een finale, maar bereikte het podium niet. De 16- jarige Tim van Duuren werd zesde op 100 meter schoolslag S8, Marije Oosterhuis en Sterre Veerman werden eveneens zesde op respectievelijk de 400 meter vrije slag S10 en 50 meter vrije slag S12. Manon Vermariën werd achtste op de 500 meter vrije slag S10. Op dezelfde afstand wist haar mannelijke collega Olivier van de Voort een vijfde plaats te bemachtigen.

Morgen staat er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion weer mooie topsport op het programma. Het IPC EK Zwemmen vindt van 4 tot en met 10 augustus plaats in Eindhoven. Dagelijks starten de ochtendsessies om 9.00 uur en middagsessie om 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.eindhoven2014.org.